PERTTI ERÄKARE 1930-2014 


Helsingin Kisa-Veikkojen 1950-luvun huippujuoksija Pertti Eräkare kuoli 8.10.2014 Espoossa. Hän oli syntynyt 24.1.1930 Helsingissä. Paitsi urheilijana hänet muistetaan vuosien 1981–82 Suomen Urheiluliiton puheenjohtajana, Kunniakierroksen ja muiden markkinointiprojektien käynnistäjänä sekä Kestävyys 2000 -työryhmän energisenä puheenjohtajana.

Pertti Eräkareen yleisurheilu-ura alkoi varsin iäkkäänä, sillä ensimmäiset tilastomerkinnät hänen tuloksistaan löytyvät vasta vuodelta 1953. Silloin hän nimellä Pertti Nieminen Tikkurilan Tikkaa edustaen voitti Mikkelissä 1500 metrin juoksun B-mestaruuden ja oli 800 metrillä kolmas.

Vuoden 1954 lopulla Eräkare liittyi HKV:n kovaan kestävyysjuoksujoukkueeseen, jonka muita urheilijoita olivat Rolf Haikkola, Reino Nieminen, Olavi ja Aulis Rinteenpää sekä Ilmari Taipale. Kuten oheisen kuvan rintanumerokin osoittaa, vuodesta 1955 tuli Eräkareen uran menestysvuosi. Kyseiseltä vuodelta ovat kaikki hänen ennätyksensä, paras henkilökohtainen meriittinsä Kalevan kisoista (hopeaa 800 metrillä Olavi Salsolan jäljessä) sekä ensimmäinen viestimestaruus 4x1500 metrin matkalla.

Vuosina 1956 ja 1957 Kalevan kisojen 800 metrin tuloksina olivat kolmas ja neljäs sija, mutta seuraavana vuotena hieno sarja sai tylyn lopun: hylkäys alkuerässä. Viestimenestystä sen sijaan tuli jatkossakin, sillä vuosina 1955–60 Eräkare voitti HKV:n joukkueessa yhteensä kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja neljä pronssia.

Vaikka Eräkare oli myöhempinä vuosinaan innokas kuntoilija, joka ei karttanut pitempiäkään matkoja, ei hänen kuntonsa parhaina vuosina riittänyt mitalivauhtiin 5 km SM-maastomatkalla. Tiettävästi hän oli kolme kertaa mukana SM-maastokisoissa (paras sijoitus kahdeksas) ja oli varmistamassa HKV:n joukkuekilpailun hopea- ja pronssisijoja vuosina 1955 ja 1958.

Pertti Eräkareen ennätykset 1.51,2 ja 3.46,6 1950-luvun murskaradoilla juostuna olisivat edelleenkin kovaa kansallista tasoa ja Kalevan kisojen mitaleilla höystettynä riittäisivät takuuvarmasti maajoukkueeseen.  Silti Eräkareelle ei koskaan kutsua sinne tullut. Pienenä lohdutuksena hän pääsi useana vuotena kilpailemaan ulkomaille, naapurimaiden lisäksi mm. Unkariin, Romaniaan ja Skotlantiin.

Uran viimeiseksi kilpailuksi vaahteranlehtipaidassa jäi osallistuminen vuonna 1961 Tukholmassa järjestettyyn Svenska Dagbladet -katuviestiin, jossa HKV:n 24 juoksijan joukkue taisteli alkuongelmista huolimatta toiseksi. Sen jälkeen urheilu sai jäädä.

Rinnan urheilu-uran kanssa Eräkare oli silloisen Pohjoismaiden Yhdyspankin (vuodesta 1975 SYP) ja Tietotehtaan (nykyisin Tieto Oyj) palveluksessa varhaisen atk-aikakauden osaajana. Myöhemmin vastuut pankissa kasvoivat ja 1980-luvulla hän toimi ryhmäpäällikkönä useissa eri tehtävissä, viimeksi arvopaperiryhmässä. Täältä hän siirtyi arvopaperijärjestelmää rakentavan Suomen Osakekeskusrekisteri Osuuskunnan (myöhemmin Arvopaperikeskus Oy ja Euroclear Finland Oy) toimitusjohtajaksi vuosina 1989–1993.

1980-luvun alkuvuosina Eräkareen ja HKV:n siihen asti hyviin suhteisiin tuli ikävä särö, josta syystä Eräkare ja ystävänsä Aulis Potinkara perustivat Voittajat-nimisen seuran. Vuosikymmen myöhemmin asiat korjaantuivat entiselleen, jonka jälkeen Pertti Eräkare palasi yhdessä Aulis Potinkaran kanssa HKV:n toimintaan, omiensa pariin: Aulis aina puheenjohtajaksi vuosina 2002–2009.

Pertti Eräkare oli työelämän monipuolinen osaaja, tarkka talousmies, perheenisä ja urheilumies. Vanhojen urheilumestareiden ja -johtajien rivit harvenevat, mutta heidän tekonsa ja muistonsa elävät – niin HKV:ssäkin.

-Seppo Martiskainen

   Helsingin Kisa-Veikot
PL 1
00251, Helsinki