AULIS POTINKARA 1934–2011Pitkäkestoisen ja sisällöltään merkittävän uran suomalaisessa urheiluelämässä tehnyt sosiaalineuvos Aulis Potinkara kuoli 11. kesäkuuta 2011. Potinkara oli syntynyt 22. maaliskuuta 1934 Kuolemanjärvellä Karjalan kannaksella ja oli kuollessaan pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 77-vuotias. Vaikka yleisurheiluväki muistaa hänet ennen muuta vuoden 1978 EM-kisojen 10 000 metrin Euroopan mestarin Martti Vainion valmentajana, sijoittuvat hänen suurimmat urheilutoiminnan ansionsa useissa urheiluseuroissa, liikuntajärjestöissä ja kunnallisessa liikuntapolitiikassa tehtyyn työhön ja sen merkittäviin tuloksiin.

Aulis Potinkaran vaikutuskanavat olivat todella moninaiset kuten hänen tärkeimmistä luottamustehtävistään ja palkkatyönä hoitamistaan viroista ilmenee. Myös pituudeltaan ura oli harvinaisen pitkä, sillä aktiivista toimimista erilaisissa urheilun luottamus- ja virkatehtävissä kertyi yli puoli vuosisataa.

Aulis Potinkara oli ennen muuta urheiluseuramies. Kun perinteikkään Turun Urheiluliiton yleisurheilu oli 1960-luvun puolivälissä kokenut seuran oman historiakirjan sanoin totaalisen romahduksen, tarvittiin seuratoimintaan uusia voimia. Aulis Potinkara tuli mukaan Turun Urheiluliiton yleisurheilujaoston puheenjohtajaksi vuonna 1971. Työtä uuden menestyksen luomisessa oli paljon, mutta ennen pitkää menestystä alkoi tulla sekä seuran oman junioritoiminnan että seuraan liittyneiden huippujen kautta. Tämä työ sai näkyvimmän palkintonsa vuonna 1979 Helsingissä, kun Turun Urheiluliitto voitti Kalevan malja-kilpailun toisen kerran seuran historiassa.

Muutettuaan työnsä vuoksi Espooseen, jaksoi hän puhua ja toimia Espoon yleisurheilun kehittämiseksi. Konkreettisena tuloksena oli yhdessä Pertti Eräkareen kanssa perustettu Voittajat ry. Vaikka Voittajista ei tullutkaan suurta menestystä ja se sulautui myöhemmin Espoon Tapioihin, näytti seuran perustaminen tien miten tulee toimia: siellä, missä on runsaasti asutusta ja nuorisoa, siellä tulee olla myös toimiva yleisurheiluseura.

Turun Urheiluliiton lailla toinen yleisurheilun mahtiseura, Helsingin Kisa-Veikot, oli 2000-luvun alussa kadottanut merkittävän osan aikaisemmasta urheiluvoimastaan. Vuosi 2001 oli urheilullisella menestyksellä mitaten seuran historian heikoin ”miesmuistiin”. Tarvittiin taas uusia osaajia ja Aulis Potinkara oli valmis ottamaan haasteen vastaan. Hänen vastuulleen tuli seuran valmennustoiminta. Syksyllä 2002 Potinkara valittiin HKV:n puheenjohtajaksi ja hänen johdollaan HKV palasi entiseen asemaansa Suomen yleisurheilun ykkösseurana.

Aulis Potinkaran työ ja vaikutus näkyivät urheiluseuratyön ohella monessa muussakin asiassa, mm. Suomen Valtakunnan Urheiluliiton (SVUL) ja Suomen Urheiluliiton luottamustehtävissä, kotikaupunkien urheilu- ja liikuntalautakuntien johtopaikoilla sekä poliittisessa toiminnassa. Luottamustehtävissään Aulis Potinkara oli ennen muuta yleisurheilun puolestapuhuja. Ainoa merkittävä hyppy lajin ulkopuolelle oli toimiminen Kiekko-Espoon hallituksen jäsenenä vuosina 1994–96.

Vanhemman polven urheilujärjestöissä toimineet muistavat Aulis Potinkaran miehenä, joka kiireisenä sukkuloi kokouksesta toiseen mutta joka kuitenkin toi aina oman asiantuntemuksensa ja panoksensa käsiteltäviin asioihin – ja ennen muuta – jaksoi kantaa huolta lajin tulevaisuudesta.

Kun varsinainen palkkatyö päättyi Suomen allergia- ja astmaliitossa 65-vuotiaana, oli aikaa taas suurimmalle rakkaudelle, urheiluseuratyölle. Tätä viimeiseksi jäänyttä urheiluseurapestiään HKV:ssä Potinkara hoiti puheenjohtajana seitsemän vuotta, eläen mukana sen kaikissa menestyksen ja tappion päivissä.

Keväällä 2007 Aulis Potinkaran elämä sai kuitenkin uuden käänteen, kun hän koki Lapin hangilla vakavan sydänkohtauksen. Hän toipui siitä kohtuulliseen kuntoon. Paras terä oli kuitenkin tekemisestä jo poissa ja uusi sairaus uuvutti lopullisesti hänen voimansa.


-Seppo Martiskainen

   Helsingin Kisa-Veikot
PL 1
00251, Helsinki